Zdrowy hit , czyli makaron konjac!

Makaron konjac  bywa też czasami nazywany Shirataki. Jest to produkt popularny w kuchni Azjatyckiej. Sam makaron przygotowuje się przede wszystkim z wody, stanowi ona 97% składu i mąki konjac. Mąka ta powstaje z  bulwiastego warzywa — Amorphophallus konjac. Brzmi to dość egzotycznie. I całkiem słusznie. Roślina  konjac nie występuje w Polsce, za to można ją spotkać na ternie Azji Południowo-Wschodniej.

 

Dlaczego warto jeść makaron konjac?  

Po pierwsze jest niskokaloryczny. W makaronie konjac znajdziemy bardzo niewiele białka czy węglowodanów. Jeśli chodzi o tłuszcz, to nie ma go tam wcale! To szczególnie ważne dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ale dlaczego makaron konjac cieszy się tak dużą popularnością? Odpowiedź jest bardzo prosta. Ten produkt jest pełen błonnika.  A ten co prawda nie ma zbyt wielu właściwości odżywczych, ale reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i sprawia, że jesteśmy zdecydowanie szybciej syci po posiłku. 

Dzięki takiemu składowi makaron jest produktem niskokalorycznym, mogą go jeść osoby na diecie:

  • wegańskiej,
  • niskowęglowodanowej,
  • ketogenicznej,
  • redukcyjnej,
  • cukrzycowej.

Makaron konjac to świetny wybór dla osób, które zmagają się z insulinoopornością. Produkt ten pozwala im się cieszyć ulubionymi potrawami, bez uszczerbku na zdrowiu. Makaron przypadnie też do gustu osobom, które chcą się zdrowo odżywiać i jednocześnie nie chcą albo nie mogą spędzać zbyt wiele czasu w kuchni.

Jak smakuje makaron Shirataki?

Ten produkt jest praktycznie bez smakowy. Jest to ogromna zaleta, ponieważ przyjmuje smak dodatków, z którymi został podany. A zatem jeśli polejemy go sosem carbonara, to zacznie smakować jak tradycyjna, włoska potrawa. Przygotowanie makaronu konjak jest naprawdę bardzo proste i poradzi sobie z tą sztuką nawet dziecka.

Pierwszy sposób, to gotowanie makaronu przez minutę. Potem możemy dodać makaron do wybranej potrawy. Możemy, też go smażyć przez minutę. Najprostszy sposób polega na przepłukaniu makaronu zimną wodą i odsączeniu go na sitku.